2013. február 19., kedd

Az üzleti kapcsolatépítés olyan mint a dominó

Szerinted egy kettő centis dominó képes feldönteni egy egy méter magasat?



Hogy mit akartam illusztrálni ezzel a videóval?
A nagy üzletek is pici dolgokkal kezdődnek - például egy találkozással.

Az elmúlt hetekben két alkalommal is tartottam Nyílt Napot, ami annyit jelentett, hogy vállalkozások vezetőivel beszélgettem arról, milyen kapcsolatokat keresnek, milyen üzleti partnerekre volna szükségük.

Ami a legszembetűnőbb: a legtöbbjüknek eddig nem volt szükségük marketingre, valahogy mindig jöttek az ügyfelek. Sokat köszönhettek a személyes kapcsolatoknak, de nem volt fontos, hogy tudatosan építsék is őket.
Egy mérnöki vállalkozás vezetője elmondta, az utóbbi években nagyon megváltoztak a dolgok: növekedett a verseny, csökkentek a beruházások és a lehetőségek.
A másik egy energetikai cég vezetője volt, aki a bizalmatlanságról beszélt. Úgy látja, nagyon zárkózottak lettek a cégek. Kevésbé nyitottak az új dolgok iránt, még a költségcsökkentő megoldások sem érdeklik őket.
A harmadik beszélgetőtársam egy építőipari kivitelező cég képviselője az időhiányra panaszkodott. Sok kkv vezetőjéhez hasonlóan, ő is nagyon leterhelt, így nagyon megnézi, mire szán energiát. Ő szintén a megváltozott körülményekből adódó piacvesztésről beszélt.
A fő probléma
Nem csak ennél a három vállalkozásnál, hanem a többinél is láttam egy fő problémát: a cégvezetők nem nagyon akarnak kilépni az eddig megszokott komforzónájukból, még akkor sem, ha érzik, így nem működnek a dolgok.

Sokszor eleve "eldöntjük" magunkban - anélkül, hogy valójában kipróbáltuk volna -, hogy mi működhet, és mi nem; mi az, ami üzletet hozhat, és mi nem; melyik kapcsolatból tudunk profitálni, melyikből nem.
Gondoltad volna (a videó alapján), hogy egy kettő centis dominó egy nehéz, 1 méteres dominót is képes feldönteni? Ugye, hogy nem?

Hogyan történhetett ez meg?
Lépésről-lépésre. Először csak egy kis dominóra volt szükség.

Így van ez az üzletszerzésben is. Először elég egy találkozás, hogy új távlatok nyíljanak meg előttünk. Gyakran a többi jön magától.

Ha szeretnéd, hogy új piaci lehetőségek nyíljanak meg előtted a személyes kapcsolatoknak köszönhetően, akkor ITT A HELYED! Ne félj kipróbálni, csak profitálni fogsz belőle!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése