2009. október 8., csütörtök

Három kitörési pont kkv-knak

Ahogyan az elmúlt bejegyzéseimben is megnyilvánult, engem igen intenzíven érdekel, mi várható a következő esztendőben. Vajon, tényleg javul a gazdaság, zöld utat kap a vállalkozások fejlődése?

Nem véletlen ez az érdeklődés bennem, hiszen senki nem szereti a bizonytalanságot, tervezni meg kell.
Meggyőződésem, hogy a fejlődés, a növekedés nagy mértékben múlik rajtunk, vállalkozókon: hozzáállásunkon, szemléletmódunkon. Hiszem, hogy az üzleti kapcsolatok, a lehetőségek szüntelen keresése, nyitottság az új dolgok iránt, és az optimista szemlélet eredményt hoz. Ezt alátámasztja a következő két eset is:



1. Az elmúlt hétvégén egy baráti összejövetelen beszélgettem egy régi ismerősömmel, aki a kecskeméti Knorr Bremse-nél dolgozik vezető beosztásban. Kérdeztem tőle, mi van a cégükkel, mennyire érezték meg a válságot.
Mivel autóipari fékrendszerekkel foglalkoznak, természetesen számos megszorítást vezettek be ebben az évben, sőt munkaerőt is el kellett bocsátani, mondta szomorúan. Egyszer csak elmosolyodott, és hozzátette: egészen nyár végéig.
De most, mintha valami változna. A kilátások egyértelműen jobbak. Sőt, elképzelhető, hogy rövidesen munkaerőfelvétel is szóba jöhet - újságolta örömmel.

2. Egy másik ismerősöm pedig elhatározta márciusban, hogy mivel az év első három hónapjában jelentősen visszaesett az értékesítése, így a bevétele is, nem hirdetésekre költ, hanem aktivizálja meglévő kapcsolatait. Több üzleti partnerét, illetve ismerős cég vezetőjét elhívta egy ebédre egy tóparti hétvégi házába. A fehér, megterített asztalnál, egy finom bor mellett aztán természetesen nem csak üzletről beszéltek, de azért finoman megpróbálta "feltérképezni" partnereinek milyen további ügyfelei vannak, aki neki is vevője lehet.
Ezek az ebédmeghívások, beszélgetések nem múltak el nyomtalanul, ugyanis most szeptember végén, illetve október elején összesen 4 új üzletet tudott realizálni belőlük.

Azt gondolom, ezek mindenképpen örömteli hírek. De ezen felül jelzésértékűek is a kkv-k számára, és Önnek is. Bizony mozdul a gazdaság, változnak a körülmények, és Önnek is minél előbb meg kell találnia a maga helyét. Ide kívánkozik az egyik kedvenc idézetem:


"Amikor a boldogság egyik ajtaja bezárul, egy másik kinyílik. De gyakran oly sokáig tekintünk vissza a zárt ajtóra, hogy nem vesszük észre, amelyik megnyílt előttünk." (Helen Keller)

Szóval, bízom abban, hogy pozitív változások indulnak el az Ön vállalkozása életében is.
Ön mit tapasztal most? Van oka a bizakodásra? Ossza meg tapasztalatát, véleményét itt a többi olvasóval!

Több gazdasági szakértő egyértelmű tanácsa az a magyar kkv-k számára, hogy az alábbi 3 területen próbáljanak előrébb lépni, ezek hozhatnak nagyon komoly kitörési lehetőségeket:

  • innováció: alkalmazzon új módszereket, eszközöket, megoldásokat a termékfejlesztésben, az értékesítésében, de akár a munkatársak motiválásában
  • piacszerzés: én természetesen elsősorban a személyes kapcsolatok fontosságát hangsúlyozom, de emellett nagyon fontos az egyre modernebb online módszerek alkalmazása is. Rengeteg értékesítési módszer már elavult, de még mindig sokan használják, és nem értik miért nem eredményes.
  • hatékonyság növelés: itt természetesen, nem csak a költségtakarékosságról van szó, hogy mire ne adjunk ki pénzt. Rengeteg pénzt lehet megtakarítani az üzleti folyamatok racionalizálásával vagy akár a munkatársak jó motiválásával.
Hogy ezeken a területeken Ön komoly lépéseket tudjon tenni, és a 2010-es éve valóban jobb legyen, mint az idei, ezért a KÉP Klub és az Üzleti Randi Akadémia A növekedés éve 2010 címmel egy egész napos szakmai szemináriumot tart kiváló szakemberek bevonásával.


- Ha érdeklik a reális finanszírozási, pályázati lehetőségek
- ha az üzleti folyamatait optimalizálni, racionalizálni szeretné

- ha hatékonyabbá tenné munkatársai tevékenységét
- ha érdekli, miért nem működnek az eddigi értékesítési módszerek, és mi van helyettük

- ha szeretné, hogy kintlévőségeire ne legyen gondja, mert nincsenek

- ha szeretné megtanulni azokat a módszereket, amivel megtarthatja meglévő vevőit, és újakat gyűjthet

jöjjön el a szakmai szemináriumra.

Bővebb információt itt talál.


2 megjegyzés:

  1. Én építőiparban dolgozom. Egyelőre nagyon örülni még nincs okom, és még az alagút végét sem látom, de a szeminárium témáit érdekesnek és hasznosnak tartom.

    VálaszTörlés
  2. Azt látom, hogy nagyon begubóznak az emberek, így persze a cégvezetők is. Én is a nyitottságot hiányolom. Viszont van olyan partnerem, aki szárnyal. Nem is csodálom, ugyanis a válság ellenére ugyanúgy kommunikált (csak kicsit másképp), mint azelőtt. Hajrá mindenkinek!

    VálaszTörlés